Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

μπεν και χολι το ουρανιο τοξο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μεγαλύτερο μέρος των σχολών θα σημειώσει μεγάλες απώλειες στα μόρια εισαγωγής, καθώς περιλαμβάνονται στο 2ο και 5ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών-Τεχνολογικών επιστημών και Οικονομικά-Πληροφορική), όπου το μάθημα βαρύτητας των Μαθηματικών Κατεύθυνσης αποδείχτηκε αρκετά δύσκολο.


μπεν και χολι το ουρανιο τοξο

κρεμα προσωπου στα ματια

Δίχτυ ασφαλείας στις πολυτεχνικές σχολές θα έχουν μόνο οι Αρχιτεκτονικές, όπου οι καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι των υποψηφίων στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο θα συγκρατήσουν την πτώση. Δεν ισχύει το ίδιο για ναυτιλιακά τμήματα με ειδικό μάθημα, όπου οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα υπόλοιπα μαθήματα έχουν ήδη διαμορφώσει την εικόνα μιας κατακόρυφης πτώσης, η οποία δεν αναστρέφεται από τις φετινές καλύτερες επιδόσεις στα Αγγλικά.


μεγεθος χωρων

Στον αντίποδα οι σχολές στο 1ο επιστημονικό πεδίο με ειδικό μάθημα, όπου αναμένεται άνοδος μορίων, ενώ η αντιστρόφως ανάλογη εικόνα θα καταγραφεί στα μουσικά τμήματα τα οποία θα σημειώσουν απώλειες.


Αναλυτικά οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία των βάσεων:


1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών)


Μικρή άνοδος αναμένεται σε όλα τα τμήματα που υπάγονται στις ανθρωπιστικές σπουδές, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες από πέρσι. Η «βασίλισσα» των επιλογών στο 1ο πεδίο, η Νομική θα δει τα μόρια εισαγωγής να ανεβαίνουν ελαφρώς. Ενδεικτικά, πέρυσι η Νομική Αθήνας έφτασε τα 18.229 και η Θεσσαλονίκης τα 17.938. Με αυξητικές τάσεις, όχι όμως θεαματικές, καταγράφονται και οι υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές όπως η Ψυχολογία (του ΕΚΠΑ πέρυσι έπιασε 17.725 μόρια), η Φιλολογία (του ΑΠΘ έφτασε τα 16.380) και Ιστορία-Αρχαιολογία (του ΕΚΠΑ στα 16.000 μόρια).


Η σημαντική αύξηση των υποψηφίων στο ειδικό μάθημα των αγγλικών (φέτος εξετάστηκαν 15.562 υποψήφιοι έναντι 12.256 πέρσι) προμηνύει περαιτέρω άνοδο σε σχολές των Ανθρωπιστικών Σπουδών που ήδη έχουν θέσει υψηλά τον πήχη. Ειδικότερα, η Αγγλική Φιλολογία σε Θεσσαλονίκη πέρσι έφτασε τα 19.874 μόρια και στην Αθήνα τα 19.326. Η σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο ΠΑΠΕΙ τα 17.987 και στο Πάντειο 17.587 μόρια. Σε άνοδο και οι σχολές ΜΜΕ, με την υψηλότερη βαθμολογία πέρσι να καταγράφεται στο ΕΚΠΑ με 17.349. Στα ίδια περσινά χαμηλά επίπεδα οι υπόλοιπες ξένες φιλολογίες. Οι σχολές Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας της Αθήνας κινήθηκαν πέρσι μεταξύ 13.000 – 11.000 μορίων, ενώ αυτές της Ισπανικής και της Ιταλικής παρέμειναν κάτω από τη βάση, με τη δεύτερη στην Αθήνα να φτάνει μόλις τα 5.200 μόρια.


4153260


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου