Η Ελλάδα γιορτάζει σε κάθε σημείο της την Κοίμηση της Θεοτόκου, καθώς κάθε μεγάλη πόλη ή μικρό χωριό έχει τη δική του ιστορία να αφηγηθεί για την προστάτιδά του Παναγία. Από όλα τα μέρη, η Παναγία Ευαγγελίστρια στην Τήνο, η Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο και η Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο θεωρούνται οι πιο γνωστοί τόποι ιερού προσκυνήματος, θρησκευτικής κατάνυξης και εορταστικής λαμπρότητας.
Η Παναγία της Τήνου
βασιλης τερλεγκας
αισθητικη μαθηματα
Η Τήνος θεωρείται η πρωτεύουσα του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Ελλάδα. Ο ιερός ναός της Παναγίας της Τήνου, γνωστός επίσης και ως Παναγία Ευαγγελίστρια, συνιστά έναν από τους σημαντικότερους τόπους ιερού προσκυνήματος στη χώρα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εύρεση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας που φυλάσσεται στον ναό συνέπεσε χρονικά με την εγκαθίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η Ιερή Εικόνα συνδέθηκε με συγκλονιστικές αναφορές για πολυάριθμα θαύματα που λάμβαναν χώρα. Έτσι, η θαυματουργή αυτή εικόνα αποτέλεσε ένδειξη της λυτρωτικής παρέμβασης της Θεοτόκου και επιβεβαίωση της ύπαρξής της επί της Γης.
τρυπανια hilti τιμες
Η 15η Αυγούστου είναι η μέρα αφιερωμένη στην Κοίμηση της Μεγαλόχαρης. Χιλιάδες προσκυνητές καταφθάνουν από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο στην Τήνο, προκειμένου να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που διεξάγονται εκεί με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. Οι επισκέπτες πλημμυρίζουν τους χώρους γύρω από την εκκλησία, ενώ στο εσωτερικό του ναού ο απαλός φωτισμός των κεριών, οι ψαλμωδίες που υμνούν τον Θεό και το άρωμα του μύρου και του λιβανιού δημιουργούν μια μοναδικά κατανυκτική ατμόσφαιρα θρησκευτικού δέους και συγκίνησης.
Κατά τη διάρκεια των εορτασμών και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολουθεί μεγαλοπρεπής λιτάνευση στους δρόμους της πόλης. Όταν η εικόνα επιστρέφει στην εκκλησία, τελείται δοξολογία στη μνήμη εκείνων που πρόσφεραν τους εαυτούς τους στην ανοικοδόμηση και αποπεράτωση του ιερού ναού της Παναγίας Ευαγγελίστριας. Την ίδια ημέρα, η Τήνος γιορτάζει επίσης τον τορπιλισμό στα 1940 του πολεμικού πλοίου «’Ελλη», που βρισκόταν αγκυροβολημένο στον όρμο του νησιού για να αποδώσει τις καθιερωμένες τιμές. Η τορπίλη εκτοξεύθηκε από ιταλικό υποβρύχιο και βύθισε το πλοίο, ενώ μία δεύτερη γκρέμισε μέρος του λιμανιού. Το επεισόδιο αυτό σήμανε και την ανάμειξη της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.
Παναγία η Εκατονταπυλιανή
Για περισσότερα από 1500 χρόνια, το νησί της Πάρου γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου. Στον ιερό ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανής τελούνται θρησκευτικές τελετές πλαισιωμένες από εορταστικές εκδηλώσεις που προσελκύουν Έλληνες και τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Στην εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται με δοξολογίες σε ατμόσφαιρα βαθιάς θρησκευτικής συγκίνησης, ενώ το απόγευμα της 15ης Αυγούστου στους δρόμους της Παροικίας οι επισκέπτες συμμετέχουν στην περιφορά της ιερής εικόνας και του επιταφίου, γεμίζοντας τους δρόμους της πόλης με αγνό θρησκευτικό συναίσθημα.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται το βράδυ, όταν θεαματικά πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό και Παριανοί από τις μικρές τους ψαρόβαρκες χρωματίζουν κόκκινο τον αέρα με τον καπνό από τις φωτοβολίδες που κρατούν στα χέρια τους. Την ευφορία του πανηγυρισμού συμπληρώνουν οι ήχοι από τις κόρνες των πλοίων, ενώ χορευτές ντυμένοι με πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές στροβιλίζονται στους ρυθμούς της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής.
Παναγία Σουμελά
Η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται εδώ με εκδηλώσεις που διαρκούν δύο ημέρες, όπου συμμετέχουν χιλιάδες επισκέπτες και πιστοί από ολόκληρο τον κόσμο αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της χώρας. Η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Εσπερινός της Κοίμησης της Θεοτόκου τελούνται στη Μονή με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και ιερή ευλάβεια συμπληρώνοντας την ατμόσφαιρα της βαθιάς κατάνυξης και συγκίνησης για την Παναγία Σουμελά, διαχρονικό σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου